Culinaire romans

Recepten voor liefde en moordSOFFER AbrikozenMarita van der Vyver Koud opgediend

Sinds Rode rozen en tortilla’s van Laura Esquivel ben ik verslingerd aan culinaire romans: verhalen waarin eten en koken een grote rol spelen.

Culinaire romans

Afgelopen zomervakantie heb ik er weer een paar gelezen, en nu wordt het tijd om de recepten uit te proberen!
 In mijn kookboekenwinkel Boekalicious in Amsterdam heb ik een aparte kast met culi romans: smakelijke romans en culinaire memoires zoals Aan rue Tatin van Susan Herrman Loomis, Tong van Kyung-Ran, Lunch in Parijs van Elizabeth Bard, Truffels en tandoori van Richard C. Morais, Mise en place van Margot Vanderstraeten en nog veel meer. Kom maar eens snuffelen! Boekalicious, Galileiplantsoen 94, 1098 NC Amsterdam. www.boekalicious.nl

Hieronder enkele lekkere aanraders voor een na-zomer vol leesplezier & kookinspiratie.

Ruth Reichl – Verrukkelijk

Een jonge studente verhuist naar New York om bij het tijdschrift Delicious te gaan werken. In de bibliotheek ontdekt Billie brieven uit de Tweede Wereldoorlog van een twaalfjarige meisje aan de legendarische chefkok James Beard. Wat volgt is een heerlijk feelgood verhaal vol spannende ontwikkelingen.
(Uitgeverij AW Bruna, 432 pag, ISBN 978 90 229 6055 4, prijs 18,95 euro)

Ronald Giphart – Troost

De 37-jarige topkok Art Troost wordt alom bejubeld en met Michelin-sterren geprezen. Door een eigen tv-show stijgt zijn roem naar ongekende hoogte. Tijdens de filmopnames in een Frans kasteel begint zijn succes echter te kantelen. Voor deze onderhoudende roman over gastronomie, liefde en roem oogste verdienstelijk amateur-kok Giphart veel lof.
(Uitgeverij Podium, ISBN 9789057591501, prijs 10 euro)

Marita van der Vyver – Koud opgediend

Clara Brand kookt van woede. Haar man heeft haar en hun drie kinderen in de steek gelaten voor een jongere, mooiere (en natuurlijk ook slankere) vriendin. Clara, culinair journaliste en foodie, schrijft brieven aan haar ontrouwe man, haar zus en haar vriendinnen over haar liefde voor voedsel, en de klassieke films die ze door Bernard is gaan waarderen, maar vooral over praktische zaken als een nieuw leven opbouwen als alleenstaand moeder, opnieuw daten als veertiger, haar pogingen haar kinderen een normale opvoeding te geven in het nieuwe Zuid-Afrika, en haar wens om de man die haar verdriet heeft gedaan te straffen. Geleidelijk leert Clara dat wraak inderdaad een wel heel koud opgediend gerecht is.
(Let op: de Europese filmpremière van Dis koue kos, skat, de verfilming van Koud opgediend is op 22 september in aanwezigheid van Marita van der Vyver bij het Zuid-Afrika Huis in Amsterdam)
(uitgeverij Orlando, ISBN 9789492086204, prijs 19,95)

Jessica Soffer – Als de abrikozen morgen bloeien

De veertienjarige Lorca kan urenlang door kookboeken bladeren, op zoek naar recepten voor haar moeder, die lange dagen maakt als chefkok. Lorca schrijft zich in voor de kooklessen van Iraaks-Joodse Victoria. Ze hoopt er masgouf te leren bereiden, het lievelingsgerecht van haar moeder, in een laatste poging te voorkomen dat ze naar kostschool wordt gestuurd. Terwijl het ongelukkige meisje en de eenzame weduwe elkaar vinden in hun liefde voor de Iraakse keuken, beginnen ze te vermoeden dat ze misschien wel familie van elkaar zijn…
(Uitgeverij Orlando, ISBN 9789492086198, prijs 19,95)

Sally Andrew – Recepten voor liefde en moord

De Zuid-Afrikaanse Tannie Maria is een weduwe van middelbare leeftijd die van koken én eten houdt. Als culinair columniste schrijft ze recepten voor de krant, totdat de redactie haar een nieuwe rubriek geeft als Lieve Mona. Natuurlijk blijft Maria als ze maar even de kans krijgt haar recepten delen – niks zo troostend als traditionele Milktart bij liefdesverdriet. Wanneer een vrouw die wordt mishandeld door haar man om advies vraagt en vervolgens wordt vermoord, raakt Maria betrokken bij het politieonderzoek… Het internationaal veel bejubelde Recepten voor liefde en moord is een heerlijk spannende roman met een onweerstaanbare heldin. Met heel veel tongstrelende recepten achterin.
(Uitgeverij Orlando, verschijnt dit najaar, ISBN 978 94 9208 639 6, prijs 19,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *