Het verhaal van de minne van Giuseppina Torregrosso

Elk jaar op 5 februari roept oma Agata haar kleindochter Agatina bij zich, om haar te leren hoe ze de gebakjes moet bereiden ter ere van de heilige naar wie ze beiden zijn vernoemd. Terwijl ze de lekkernijen in de vorm van vrouwenborsten, de minne, aan het kneden zijn, vertelt oma over de vrouwen in hun Siciliaanse familie.

Behalve het geheime familierecept van de gebakjes, geeft oma Agata haar kleindochter vele betekenisvolle opmerkingen, volkswijsheden en raadgevingen mee: ingrediënten die onmisbaar zijn om een vrouw van Agatina te maken.

De volwassen Agatina denkt vaak terug aan deze verhalen over haar oma’s, tantes en overgrootmoeders. Hun borsten hebben voor elk van hen een speciale betekenis: of ze nu groot zijn of vrijwel afwezig, schaamteloos worden bemind of juist verwaarloosd, vol voedzame moedermelk zitten of vol kankercellen, altijd vormen ze de sleutel tot het onthullen van de intiemste geheimen. Trots of bekrompen, verlegen of hartstochtelijk, al deze vrouwen bezitten een buitengewoon vermogen zich te onderwerpen aan de harde wetten van de Italiaanse mannenwereld, iets waar Agatina meer moeite mee heeft.

De som van de minne – oma Agata blijft het herhalen – moet altijd even zijn: twee borsten, twee gebakjes voor ieder meisje. Maar het leven is onvoorspelbaar: de optelsom kan dus weleens niet kloppen…

Koop dit boek bij bol.com of in de winkel van Boekalicious:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.