Smokey Goodness, het ultieme BBQ boek, won in 2016 de titel Kookboek van het Jaar.
En, terecht. Wat een mooi boek! Een ontzettend hip mannenboek, dat wel, maar ook voor mij, verwoed kampeerster en BBQ-ster, een aanwinst. Ik kan niet wachten tot het zomer is, maar eigenlijk schreeuwt alles in dit boek erom om ook nu al aan de gang te gaan onder een afdakje in de tuin, want de foto’s en styling en vormgeving zijn echt prachtig: ruig, stoer, Amerikaans, denk mannen met baarden en tatoeages, gietijzeren pannen, rokende oliedrums, grote messen en veel vlees.
In dit boek wordt meteen aan het begin het verschil uitgelegd tussen direct barbecuen (grillen): vlees, vis of groente direct boven de kolen op een rooster op hoge temperatuur kort bereiden, of indirect barbecuen: grote stukken vlees liggen naast de hittebron en de warmte en rook stroomt indirect van de kolen naar het vlees. Dit laatste is dus alleen mogelijk op een BBQ met een deksel of in een stoker. (Ja, ik wil deze zomer echt eindelijk die Green Egg!)
Het eerste hoofdstuk is gewijd aan het BBQ jargon (Bark, Injectie, Caveman Style, BBQ Guru, Pitmaster), want barbecuen volgens Smokey Goodness is meer dan een kooktechniek, het is een way of life met een eigen subcultuur, festivals en dus een eigen jargon.
Dan komen de basics (must have gear), de technieken, de brandstoffen en de rubs (kruidenmixen) en welke wijnen, bieren en (ja natuurlijk) whiskey’s erbij gedronken kunnen worden, en daarna volgen de recepten. Dit alles opgeleukt met verhaaltjes over bijvoorbeeld Amerikaanse BBQ regio’s of BBQ wedstrijden.
De recepten? Vlees, vlees, heel veel grote lappen vlees (tot en met een heel varken aan het spit), een beetje vis en een beetje kip, en wat zoets (gegrilde ananas met bourbon of gegrilde donuts) als dessert.
Smokey’s chicken sandwich is het eerste recept dat ik wil proberen, een simpel watertandend recept dat ik op mijn huis- tuin en keuken BBQ met deksel kan bereiden. En dan ga ik door met de Chili con BBQ, die in de Dutch oven (gietijzeren pan met deksel) wordt bereidt. Gevolgd door de Beer can chicken – jazeker: een kip gespiest op een blikje bier op je gesloten BBQ, en dan – hoe simpel kan het zijn – de Warmgerookte citroen-peperzalm.
Ik kan bijna niet wachten op mooi weer, zodat ik vrienden kan uitnodigen en we lekker ’s middags al een vuurtje kunnen stoken en het vlees langzaam kunnen laten garen, onder het genot van een speciaal gebrouwen biertje. inspiratie genoeg in Smokey Goodnes. En voor de vrouwen pak ik er wel een ander boek bij, vol salades…
(let op: Smokey Goodness is inmiddels ook een groot cateringbedrijf voor BBQ’s op festivals en ze hebben een eigen BBQ sauzen-lijn. In het boek onopvallende reclame dmv een vrachtwagen op de achtergrond met het logo, jacks of houten snijplanken met het logo. En, er is inmiddels een tweede boek Smokey Goodness 2)
Smokey Goodness, het ultieme BBQ boek, Jord Althuizen, Kosmos, ISB 9789021562292, 24,99 euro.