Veel mensen eten al bewust minder vlees vanwege het dierenwelzijn en het milieu (en hun eigen gezondheid!), maar volledig overstappen op een veganistische levensstijl is wel een erg grote stap.
Niet voor de Amsterdamse Jolijn Pelgrum. De verhalen uit de bio-industrie grepen haar erg aan, en langzamerhand begon ze meer en meer veganistisch te eten.
Op haar website www.vegadutchie.nl schrijft zij al sinds 2011 persoonlijke verhalen over haar veganistische levensstijl en met haar aanstekelijke plantaardige recepten inspireert zij iedereen tot een gezondere levensstijl.
Jolijn is inmiddels opgeleid tot holistic health coach en geeft in Noord-Holland workshops over plantaardige voeding. Gelukkig is er ook een boek: Vegan verleiding verscheen vorig jaar en bevat heel veel recepten die duidelijk maken dat plantaardig eten niet alleen gezond is, maar ook heel simpel klaar te maken is en vooral heel erg lekker smaakt.
Zelfs de meest doorgewinterde vleeseters zullen blij verrast zijn na het proeven van een brownie van zoete aardappel met kokosslagroom, een avocadopasta met zonnige tomaten, boekweitrisotto met oesterzwammen of een pittige gierstnasi met tahinsaus.
Dat je meer energie krijgt, je huid zichtbaar verbetert, je buikklachten verminderen (zie de pagina ‘buikfullness’ ) en je ook nog afvalt als je veganistisch gaat eten is dan alleen maar meegenomen.
Jolijn zegt zelf: ”Gezond eten is meer dan het volgen van recepten, het is een levenslange ontdekkingsreis.” En Vegan verleiding: simpele & plantaardige recepten voor iedereen biedt volop inspiratie om in de keuken te gaan experimenteren.
Mijn favoriet is een simpele, maar o zo lekkere salade met biet, avocado & sinaasappel – die me trouwens ook lekker lijkt bij gegrilde kip of vis, en dat is het fijne van Jolijns boek: geen opgeheven vingertje met een lijst do’s en don’ts, maar aantrekkelijke recepten waarbij ze je vooral aanraadt naar je lichaam te leren luisteren.
Salade met biet, avocado & sinaasappel (voor 2 personen)
2 rauwe bieten, geraspt
handje walnoten
2 sinaasappels, gepeld
1 avocado, geschild
1/2 kleine rode ui
handvol verse koriander, fijngehakt
Dressing:
3 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 tl mosterd
Rooster de walnoten in een koekenpan, snij de sinaasappels en avocado in kleine blokjes en snijd de rode ui in dunne ringen.
Maak een dressing van olijfolie, balsamicoazijn, mosterd, zout en peper en voeg eventueel zout en peper toe.
Doe de bieten, sinaasappel, avocado en ui in een kom en schenk de dressing erover. Schep even om en garneer met geroosterde walnoten en koriander.
Jolijn Pelgrum – Vegan verleiding, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046821381
