Sangrita en tequila

Een aantekenboekje van de wereldberoemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo zou voor het eerst worden tentoongesteld in Mexico-Stad ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag, samen met haar schilderijen en andere persoonlijke spullen die enkele jaren daarvoor waren ontdekt. Op de dag dat de tentoonstelling voor het publiek werd opengesteld verdween het boekje spoorloos…

De Mexicaanse schrijverF.G. Haghenbeck gebruikte dit gegeven voor een roman gebaseerd op het leven van Frida Kahlo, waarin bij elk hoofdstuk de recepten van gerechten uit Frida’s aantekenboekje zijn opgenomen.

 

Roman over Frida Kahlo

Sangrita en tequila Roman over Frida Kahlo

Wanneer Frida gewond raakt bij een busongeluk en voor het eerst overlijdt, maakt ze met haar peetmoeder De Dood een afspraak: zij zal haar laten leven, maar als tegenprestatie moet Frida elk jaar een offerande voor haar bereiden ter herinnering aan hun overeenkomst. Vanaf dat moment noteert Frida het recept voor elk feestmaal op de dag van Allerzielen in een aantekenboekje. Terwijl het ritueel elke keer punctueel wordt uitgevoerd, ontrolt haar onstuimige leven zich. Ze leert de man kennen met wie ze haar leven zal delen – de wereldberoemde kunstenaar Diego Rivera – wat het begin markeert van haar tweede dood. Samen zullen ze de passie voor de kunst delen en de smaak van het verraad proeven.

Frida bemint en begeert hartstochtelijk, maar ze leeft in geleende tijd: door haar pijnlijke en gehavende lichaam zal ze nooit kunnen vergeten dat haar peetmoeder stukje bij beetje haar ziel uitrukt en dat zij steeds naderbij komt in afwachting van de laatste ontmoeting…

Deze culinaire roman bevat vele overheerlijke authentieke recepten, zoals Mexicaanse kippensoep, Groene chilisaus bij het speenvarken, Maissoep met varkensvlees, Rode snapper met koriander, Sinaasappel-zandkoekjes en Spiegeleieren met tortilla’s en chilisaus.